Tuesday, August 11, 2009

DOA SELAWAT PENAWAR WABAK VIRUS INFLUENZA A - H1N1 ... insya-Allah ..

DOA / SELAWAT PENAWAR ...


Terjemahan:

Ya Allah, berilah rahmat ke atas penghulu kami, nabi Muhammad S.A.W. yang dengan berkatbaginda, engkau menyembuhkan hati-hati, menjadi penawar dan menyihatkan tubuh badan jugamemberi kesembuhan penyakit serta mengurniakan cahaya penglihatan dan kurniakanlah juga rahmat keberkatan dan kesejahteraan keatas keluarga dan sahabat baginda.

Wahai sahabat sekalian di waktu kita di serang penyakit yang berwabak pada ketika ini….Marilah kita sama-sama amalkan selawat syifa’ diatas moga2 allah melindungi kita darinya.Doa akan dimakbulkan kerana selawat, inilah yg menaikkan doa itu ke langit.

Doa juga akan diterima dgn berkat berselawat.
Sebab itu selawat ada dlm doa.

MAI NAK BAGI TAU PASAI H1N1 : SELIMUTKAN HIDUNG DAN MULUT ANDA SEBELUM ANDA DISELIMUTKAN SEPENUHNYA ....

Apa itu H1N1?

viral novel influenza type A H1N1. ianya berasal dr virus avian flu (selsema burung H5N1) yang telah menjangkiti babi @ khinzir dan telah bergabung dengan swine flu (yg sepatutnya hanya menjangkit ternakan babi sahaja) dan telah evaluasi (mutasi) untuk penyesuaian diri di dalam 'host' yg lebih tinggi di dlm rantaian makanan @ manusia. dan semasa di dlm badan manusia, sekali lagi ia berevolusi supaya ia menjadi 'air born' dan menjangkit dr manusia kpd manusia.

Jangka Hayat Virus
Oleh kerana ia adalah viurs yg air born, ia hanya boleh bertahan di udara selama 2 hingga 8 jam sahaja. jika selepas tempoh tersebut ia idak mendapat perumah @ host( badan manusia) ia akan mati.Maka bilik yang dibiarkan selama 24 jam dengan air ventilation yg baik....akan 'bersih' dr virus tersebut.


Apa yg perlu tahu ?
Sebenarnya telah terdapat outbrake di US sebelum terjadi outbrake di mexico tp tidak dilaporkan kpd WHO. kemungkinan outbrake ini telah dikesan dan US mahu 'baling batu sembunyi tangan' lalu tercetus la outbrake di mexico.

Virologi virus H1N1 incubation period yg singkat pada purata 2 hari dgn julat 1 - 4 hari ini bermakna ia cepat menyerang badan manusia setelah ia menjangkit pesakit.Pesakit akan menunjukkan simptom selepas 1 hari dijangkit paling cepat dan selewat2nya hari ke-4. H1N1 sebenarnya adalah selsema biasa namun kpd pesakit yg berisiko, ia dapat membunuh. jika pesakit adalah seorang yg normal, ia hanya akan memberi kesan seperti demam selsema biasa dan batuk.
Cara serangan
Virus ini boleh disebarkan melalui batuk, bersin dan percakapan virus ini akan menyerang sistem pernafasan ( seperti selsema burung dan SARS) peringkat awal, ia hanya pada 'trakea' jika tidak mendapat rawatan awal, ia akan menyerang paru2 dan boleh menyebabkan kematian akibat 'lung collapse' ia amat merbahaya kpd golongan yg berisiko tinggi.
Siapa yang berisiko
1.orang yg ada masaalah 'obesiti' @ gemok
2. perempuan yg mengandung
3 .orang yg ada astmatic
4 . orang2 yg bermasalah dgn sistem imunisasi ( menjalani 'operation yg besar', kanak2 yg belum cukup suntikan imunisasi, golongan2 yg rendah tahap imuniti eg. HIV ext.)

* kematian yg telah dilaporkan terdiri drpd golongan2 di atas

Simptom2
day 1 - rasa kurang sihat, tak bermaya
day 2 - selsema, batuk dan demam yg kekal ( demam tidak turun walaupun telah mkn ubt demam)day
3 - rasa kurang selesa di bahagian dada dan sesak nafas
day 4 - sakit dada yg teruk....... .jumpa doktor dengan segera..... .
day 5 and above lung collapse @ koma

JEMPUTAN CERAMAH ANJURAN RISDA DI KG PAYA KELADI HUJUNG, SEBERANG PERAI UTARA, PULAU PINANG.

TARIKH : 08 ogos 2009
KEPADA : SEMUA AJK/BIRO KELAB/ SESIAPA YANG BERKENAAN/MAKLUMAN
JEMPUTAN CERAMAH ANJURAN RISDA DI KG PAYA KELADI HUJUNG, SEBERANG PERAI UTARA, PULAU PINANG.


DImaklumkan bahawa KELAB PUNCAK telah dijemput menyampaikan ceramah berkaitan modal insan bertajuk akal budi anjuran kementerian pembanguan luar Bandar dan RISDA bertempat di surau kg paya keladi, seberang perai utara, pulau pinang.

Ceramah di sampaikan oleh pengasas kelab puncak iaitu tn. Hj. Romli bakar. Ceramah tersebut berkaitan pembangunan modal insan. Ceramah juga mengandungi motivasi dan Nasihat untuk remaja dan jemaah serta semua yang hadir.

Sekian untuk makluman.
“MENGISBAT ILAHI MENDAULAT MARTABAT BANGSA”

PERMAINAN DAN LATIHAN GENDANG DI PUSAT GIAT ILMU BELAU.

TARIKH : 05 ogos 2009
KEPADA : SEMUA AJK/BIRO KELAB/ SESIAPA YANG BERKENAAN/MAKLUMAN
PERMAINAN DAN LATIHAN GENDANG DI PUSAT GIAT ILMU BELAU.


DImaklumkan bahawa KELAB BELAU telah menjemput pasukan gendang ke pusat giat ilmu kampung belau untuk sama-sama berkumpul bermain gendang. Program seperti ini sering dibuat setiap bulan cara bertukar tempat. Walaupun pondok gendang sedia ada digunakan saban malam, namun aktiviti menukar tempat lain sekali sekala menjadikannya lebih menarik.

Sekian untuk makluman.
“MENGISBAT ILAHI MENDAULAT MARTABAT BANGSA”