Sunday, May 10, 2009

LAWATAN KAKITANGAN PERPUSTAKAAN USM -KE PUSAT TUISYEN BELAU
DI maklumkan bahawa satu lawatan daripada kakitangan perpustakaan USM - Universiti Sains Malaysia akan diadakan pada seperti butiran berikut:
hari: isnin
tarikh: 11/05/2009
jam : 10.00 pagi
tempat: pusat giat ilmu kg belau
lawatan ini diadakan ke Kelab Puncak Lembah Bujang iaitu gabungan pusat tuisyen percuma seluruh kawasan merbok iaitu kg belau, sungai batu besi dan bujang. tujuan lawatan ini adalah untuk melihat dengan lebih dekat lagi aktivit yang di jalankan oleh pihak kelab. lawatan ini akan mendapat penerangan lanjut dari pengasas kelab iatu tuan hj romli bakar. pihak kelab mengucapkan setinggi penghargaan dan terima kasih atas lawatan ini. pihak kelab puncak mengucapkan selamat datang...........
DARIPADA:
Kelab Pendidikan & Kebajikan Puncak Lembah Bujang
gabungan:
Pusat Giat Ilmu Kg Bujang
Pusat Giat Ilmu Kg Sg. Batu Besi
Pusat Giat Ilmu Kg Belau (Kelab Belau)

PROJEK NAIK TARAF GELANGGANG SILAT

bangsal khas untuk latihan gendang telah siap. tetapi bumbung sementara lagi. kira ok la tue. budget tak cukup..nak buiat macam mana. bangsal ini terletak bersebelahan dengan gelanggang silat. hampir setiap malam ada latihan gendang disini.

latihan silat pula diadakan pada setiap malam jumaat dan selasa sahaja, iaitu 2 kali seminggu. setiap latihan silat diiringi dengan gendang silat. nampaknya..zaman kegemilangan melayu tulen kembali bertapak di kampung belau merbok.

kali pertama juga dalam sejarah tempat ini menjadi tumpuan dan perjumpaan antara penduduk kampung. dimana para golongan veteran, belia dan kanak-kanak sering bertumpu di sini pada malam tertentu untuk latihan silat dan gendang. disamping dapat menegratkan hubungan silaturrahum rahim...program ini juga memberi manfaat kepada penduduk kampung....