Wednesday, March 4, 2009

ISU PPSMI ...
Pada asasnya pihak kelab belau menyokong usaha Gerakan Mansuhkan PPSMI berdasarkan beberapa tuntutan utama tersebut. Diharapkan usaha ini mendatangkan hasil positif. diharapkan juga tidak menimbulkan sebarang provokasi dan kontroversi.

Berdasarkan pemerhatian pihak kelab kepada tuntutan keempat Gerakan PPSMI ada asasnya iaitu "Selamatkan Pelajar Luar Bandar". ini kerana, melalui kelas tuiyen percuma yng dijalankan dan dilaksanakoleh pihak kelab, tidak di nafikan penurunan mendadak kualiti dan keputusan pelajar-pelajar luar bandar khususnya di kampung. Oleh kerana kurangnya bimbingan, tuisyen serta faktor kewangan, perkara ini amat membimbangkan.


bagaimana kanak-kanak dan pelajar-pelajar ini akan terus mengharungi hari akan datang? hanya pelajaran sahaja yang boleh membantu mereka mengubah corak hidup diri, ibu bapa, keluarga, masyarakat dan bangsa mereka. sedangkan mereka sudah hampir terkandas pada peringkat awal saringan pembelajaran lagi. malah ada yang hilang minat terhadap subjek-subjek tersebut yang kelihatan agak asing bagi mereka.

melalui tinjauan juga menunjukkan kelulusan pelajar kampung turun mendadak. Jika dahulunya pelajar yang cemerlang dalam peperiksaan umum agak membanggakan, namun kini menjunam. Jika dululunya UPSR bagi pelajar kampung sekitar sini mencecah 7 @ 8 orang setiap tahun yang mendapat 8A dab UPSR yang mencecah hampir 10 orang. Kini hanya tinggal kenangan oleh kerana dasar PPSMI tersebut.

Ini merupakan pandangan ikhlas dari kami pihak kelab yang mengkaji dan mendampingi kanak-kanak pelajar terbabit. Bukan niat membantah, bukan menyangkal, tetapi kami tidak sanggup memperjudikan masa depan mereka dan tidak mampu kami melihat kanak-kanak ini menderita, menangis dan merempat suatu hari nanti di bumi sendiri oleh sebab kesilapan kita bersama. renungkanlah .....