Sunday, September 14, 2008

PROJEK PAPAN TANDA/SIGN-BOARD DI PUSAT TUISYEN


Ingin di maklumkan bahawa pada pagi 12 september 2008, satu projek tidak rasmi telah dilaksanakan iaitu merekabentuk dan menyiapkan PAPAN SIGN-BOARD berdekatan bangunan pusat tuisyen kedua (teratak buluh) di pusat giat ilmu kampung belau merbok.
Dengan kerjasama pelajar-pelajar tuisyen, projek sign-board dilaksanakan pada pagi dan petang tersebut, sign-board ini di bina bagi menunjukkan arah kedudukan beberapa tempat atau projek disekitar kawasan pusat giat ilmu ini.
Antara SIGN-BOARD yang bina/buat adalah seperti tanda arah ke teratak buluh, taman herba, kolam mini ikan air tawar, pangkin rehat, toilet dan teratak huzamir. Diharapkan papan tanda/ signboard ini dapat menaikkan lagi seri kawasan pusat giat ilmu ini.

PROJEK KOLAM MINI IKAN AIR TAWAR DI PUSAT GIAT ILMU KG BELAU MERBOK.


Ingin di maklumkan bahawa pada pagi 11 september 2008, satu projek tidak rasmi telah dilaksanakan iaitu merekabentuk dan menyiapkan kolam mini ikan air tawar di sebelah bangunan pusat tuisyen kedua (teratak buluh) di pusat giat ilmu kampung belau merbok.
Dengan kerjasama pelajar-pelajar tuisyen, kolam mini tersebut Berjaya disiapkan sepenuhnya pada petang tersebut, kolam mini ini di bina kerana ada minat di kalangan pelajar pusat tuisyen untuk memancing. Oleh kerana tiada tempat untuk pemeliharaan, maka mini kolam tersebut di bina untuk mereka.
Antara jenis ikan air tawar/darat yang Berjaya dipancing dan diternak oleh pelajar terbabit adalah jenis sepsis haruan (curut/kedak), keli , puyu dan sepat (kedah/benua). Kolam mini ini direkabentuk (sangkar) didalam tali air/parit berdekatan pusat tuisyen.

KEMPEN TADARUS AL-QURAN SELEPAS TARAWIH

TARIKH : 08 SEPTEMBER 2008
KEPADA : SEMUA AJK/BIRO KELAB/ SESIAPA YANG BERKENAAN/MAKLUMAN


Ingin di maklumkan bahawa mulai pada 3 september 2008 yang lalu setiap malam telah diadakan majlis tadarus al-quran pada setiap kali selepas selesai solat sunat tarawih/ moreh. Majlis tersebut diadakan di pusat tarbiyah.
Majlis dan aktiviti tersebut diadakan bertujuan untuk mengimarahkan lagi suasana ramadhan al-mubarak ini. Majlis berlangsung setengah jam atau sejam setiap kali sesi. Majlis ini juga disertai oleh mereka yang arif dalam tajwid dan taranum bidang berkenaan (pelajar bidang arab dan al-quran).
Sementara itu, pihak kelab di alu-alukan untuk menambah ahli tadarus serta menyertai aktiviti tersebut. Sesiapa yang berminat dan kelapangan bolehlah sama-sama menghadiri majlis tersebut.